Kistérségi hírek

Befejeződött a Kondorosi Idősek Napközi Otthona felújítása

 

Európai Uniós támogatással valósult meg a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő Idősek Napközi Otthonának fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése. A DAOP-2007-4.3.1. kódjelű pályázaton a Társulás 6.659.762 Ft támogatásban részesült. A projekt teljes költségvetése 7.399.735 Ft, a társulás hozzájárulása 739.973 Ft. A projekt teljes megvalósítása folyamán egy fő rehabilitációs szakértő segítette és felügyelte a kivitelezést.

Az Idősek Napközi Otthona Kondoroson a Hősök útja 18. alatti épületben kapott helyet. Idősek nappali foglalkoztatásával, gondozásával foglalkoznak az épületben. Az ellátás magában foglalja a nappali programok szervezését és az étkeztetést. A szolgáltatásokat igénybe vevők száma 122 fő, ebből fogyatékos és sérült 58%. A fejlesztések eredményeképpen a nappali ellátás keretében szervezett programokon mindenki részt tud majd venni, mivel a több időt igénylő előadások, versenyek, vetélkedők alkalmával a mozgásában nem lesznek akadályoztatva. Aki eddig csak a házi segítségnyújtást tudta igénybe venni,annak is lehetősége nyílik így arra, hogy belátogasson az intézménybe,ezáltal az elszigetelődés,a magányosság érzése csökkenthetővé válik. A hallássérültek sem érzik majd magukat passzív szemlélőnek. A mobilitás megőrzése, a szellemi frissesség fejlesztése, szinten tartása a közösségi programokon való részvétellel az egyik módszer lehet az idős kor elégedett megélésére.

 

A kivitelezést Varga Zoltán egyéni vállalkozó végezte, a műszaki ellenőrzés feladatait a Verker Kft látta el. A kivitelező precíz munkát végzett, a felújítást határidőre teljesítette és minden beépített illetve felhasznált anyag, eszköz ISO 9001 szerinti tanúsítvánnyal rendelkezik.

 

2008. december 3-án történt meg a munkaterület átadás-átvétel, mely eljárásról külön jegyzőkönyv készült. Megtörtént az udvari kapu cseréje, a bejáratig vezető út akadálymentesítése. Az épület elé akadálymentes díszburkolatos parkoló és járda került, megújult a fürdő, a társalgó, klubszoba, pihenő és az orvosi szoba ajtószárnyait aszimmetrikus kialakításúra cserélték le. A szélfogó üvegfala is kicserélésre került. A látássérültek részére az épület két oldalán tapintható információs térkép került.

 

Összességében elmondható, hogy a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, akadálymentesített épület várja ezentúl Kondoroson az időseket, várhatóan a használók nagy megelégedésére.